jueves, 29 de abril de 2010

Activitat 22


1. Idees principals:

En aquest fragment Hume fa una crítica del principi de causa-efecte, un tema molt recorrent en la història del pensament. Per fer la seva crítica posa l'exemple d'una bola de billar. Quan una de les boles empeny l'altre, aquesta darrera és moguda. Després de molt veure que sempre que una bola impacta amb una altra la segonoa es mou, tendim a generalitzar dient que sempre que es produeix aquest fenòmen el resultat és que la bola 2 és mou, però certament, segons Hume, ens estem adelantant al fets.

2. Títol: El costum produeix creença

3. Hume va criticar la idea de causa efecte com a connexió necessària entre dos fenòmens continguts espaciotemporalment. Va criticar doncs, que aquesta connexió fos considerada necessaria, ja que per a ell una determinada causa no té necessariament que ser seguida per aquell altre determinat efecte.
Ell descarta que la relació causa-efecte sigui una relació d'idees. No es pot coneixer la relació entre una causa i un efecte "a priori", sinó que només es pot conèixer "a posteriori", és a dir, a través de l'experiència. No obstant, l'experiència, segons Hume, no asegura que de una determinada causa es produeixi un determinat efecte, si bé ens mostra que d'un cert fet succeeix regularment a un altre, no podem tenir coneixements de fets futurs, perquèno tenim impressions del futur. D'altra banda, l'efecte no està contingut en la causa, l'enteniment pot concebre multitud d'efectes distints no contradictoris i per tant possibles.
Amb aquestes reflexions, doncs, Hume deixa invalidat el principi de causalitat establert per Aristòtil segons el qual tot té una causa, ja que "causa" esdevé ara un concepte buit al qual no correspón cap impressió.

No hay comentarios: