miércoles, 14 de abril de 2010

Activitat 21


TEXT DE HUME

1. Idees principals:


En aquest fragment Hume estableix la distinció entre impressions i idees. Sobre les primeres construirà el seu pensament, basat en una filosofia que ell anomena "fàcil", és a dir, basada en el home i el seu comportament. Les impressions són les percepcions sensibles dels objectes, mentre que les idees son la imatge mental d'aquestes.

2. Títol: percepcions i records

3. El pensament de Hume es fonamenta en teories empiristes, és a dir, ell va defensar que el coneixement de quelcom ha de partir dels sentits com a única font fiable de saber o realitat. A més a més, com s'aprecia al fragment,fa una distinció entre dos tipus de filosofia: la fàcil i l'abstracta.La filosofia abstracta pren com a objecte les questions ideals i es correspon amb la metafísica; la filosofia fàcil, per contra, es centra en l'estudi del comportament humà i per consegüent, Hume considera que ha de preocupar-se pel coneixement d'aquest a través dels sentits, que al seu parer és la forma de coneixement més evident. Aquesta darrera filosofia, doncs, és la que ocuparà al pensador.

Una altra distinció que realitza en el text és la separació entre idees i impressions. La principal diferència entre ambdues és la vivesa amb la que aquestes es presenten a la ment. Les impressions són captades directament pels sentits i se'ns presenten amb més vivesa i intensitat. Les idees esdevenen còpies febles de les impressions, molt semblants a aquestes però molt menys intenses, ja que en són el record que a la ment se'ns configura. Hume considera necessari l'analisi de les impressions i sobre aquestes aixeca tota la seva teoria.

4. La més clara antítesi de la concepció de Hume és la de Plató. Mentre el grec defensava, doncs, que els objectes del coneixement havia de ser justament la idea, ja que la contemplació d'aquesta significava l'arribada almés vàlid coneixement, Hume anteposa clarament la impressió, més pròxima al sentit i, per tant, més propera al coneixement i més vàlida.

No hay comentarios: