1- Explica les idees principals del text:El text explica que la realitat depèn del punt de vista que tingui el subjecte, que sempre estarà condicionat per la seva situació. Gasset defensa que tots els punts de vista o perspectives són reals i respectables i que no es poden refutar ni tampoc es pot consensuar quina és la perspectiva adecuada o encertada perquè, segons l' autor, no existeix la realitat com a tal independenment del subjecte i que la perspectiva és l' organització d' aquesta realitat.
2- Posa un títol:De què depèn la realitat?
3- Desenvolupament:
Aquest text es tracta d' un fragment adaptat de l' obra "El tema de nuestro tiempo", escrita per el filòsof José Ortega y Gasset i que parla sobre la concepció subjectiva de la realitat.
En aquest fragment Gasset defensa, mitjançant un egemple força esclaridor, que la realitat és absolutament dependent del subjecte i del punt de vista d' aquest, per tan, la realitat depén de la perspectiva de cada persona. Aquesta perspectiva subjectiva està condicionada per la situació i el caràcter del individu, la època en la que viu, el lloc on habita i la cultura que segueix, per tant, es podría considerar que cada subjecte té una perspectiva diferent. Segons l' autor, totes les perspectives són reals i consequentment resulta absurd refutar les perspectives alienes, tanmateix és equívoc acceptar una realitat universal, ja que aquesta realitat no existeix, segons Gasset, doncs, hi ha moltísimes realitats, totes depenents d' un punt de vista determinat, per aquest motiu el filòsof considera que la perspectiva no deforma la realitat, sinó que la organitza. Per últim, el text també parla de que la conquesta de la veritat es possible comparant les perspectives de tots i cada un del individus, amb la finalitat de contrastar opinions i arribar així a un "model" de possible realitat o veritat.
4- Possibilitat de coneixement que defensa Gasset:En aquest text es pot apreciar facilment que la possibilitat de coneixement que defensa l' autor, Ortega i Gasset, es el perspectivisme, que és proposat per aquest mateix filòsof juntament amb Nietzche.
El perspectiviesme manté que és possible arribar al coneixement de la realitat, sempre que es conjuguin les diferents perspectives, ja que cada individu i generació històrica té la seva pròpia concepció de la realitat.
Aquesta teoria es pot diferènciar clarament amb unes altres, com per egemple amb l' esceptivisme. Mentre el perspectivisme defenssa què, de una manera o altre, el coneixement de la realitat es possible, el esceptivisme es mostra totalment contrari a aquesta opinió, ja que considera que es impossible arribar a conèixer la realitat de cap manera i es resigna a una ingnorància absoluta en vers aquesta. També es pot considerar el dogmatisme una posició contrària al perspectivisme, atès què, mentre el primer afirma el conèixement absolut i irrefutable de la veritat, un conèixement que ingenuament consideren cert sense donar lloc a argumentacions, el perspective repara més en les explicacions i argumentacions en les quals es bassa per afirmar que el coneixement de la realitat pot ser possible.
No hay comentarios:
Publicar un comentario