martes, 11 de noviembre de 2008

DEFINICIONS TEMA 1

1- SABER ORDINARI -> Es dona quan una persona sap el què però no el perquè. Es funda en l' experiència de la vida quotidiana. Aquest saber no té pretensió de ser sistemàtic i acostuma a estar mesclat amb tot tipus de prejudicis.

2- SABER CIENTÍFIC- > No importa el què sinó el perquè. Busca
l' organització sistemàtica del coneixement i explicar perquè els fets són
d' aquesta manera.

3- SABER FILOSÒFIC -> L' experiència filosòfica s' adquireix pensant. Filosofar es pensar utilitzant la raó per argumentar de manera crítica i rigorosa.

4- CIÈNCIA MODERNA -> tipus de coneixement que inplica l'experimentació i aplicació de les matemàtiques a l' estudi de la realitat.

5- MÈTODE -> Manera de pensar o actuar prèviament planificada, ordenada i orientada a la consecució d' un fí.

6- AXIOMA-> Els axiomes són principis fonamentals indemostrables dins del sistema acciomaticodeductiu.

7- MÈTODE HIPOTETICODEDUCTIU -> Mètode de les ciències naturals que parteix d' una hipòtesi que contrasta i acaba amb l' elaboraciò d'una llei i finalment d' una teoria.

8- HIPÒTESI-> Suposició provisional sobre el camp d' un determinat aspecte de la natura, societat, etc. Una hipòtesi confirmada es transforma en llei.

9- LLEI-> Hipotesis corrovorades. Enunciats universals que expressen el comportament o la relació que mantenen uns fenòmens concrets d' una manera regular i invariable.

10- INDUXIÓ INCOMPLETA -> s' explica a partir de comprovacions individuals, que no inclouen la totalitat dels casos anteriors i a partir de les quals s' infereix una llei general

11- MITE -> explicacions fantàstiques que intenten explicar l'origen i la regularitat del cosmos recorrent a forçes sobrehumanes, com déus o poders còsmics personificats.

12- MÈTODE EMPIRICORACIONAL -> Parteix del fet que comptem amb dues fonts de coneixement, els sentits i l' enteniment, nivell sensible i nivell intel·ligent

13- EMPIRISME -> Separa les dues fonts del coneixement que el mètode empiricoracional considera necessàries: experiència i raó i pren partit per
l' experiència.

14- IDEES INNATES -> Idees clares evidents i certes que provenen de la raó i que no han estat apreses.

15- MÈTODE ANALITICOLINGUISTIC -> Filosofia d' anàlisis del llenguatge. La tasca de la filosofia serà analitzar el llenguatge i intentar aclarir-lo.

16- JOC DEL LLENGUATGE -> Es com Wittgenstein denomina a les diverses maneres d' utilitzar el llenguatge o " formes de vida "

17- HERMENÈUTICA NO DEDUCTIVA -> Considera que la filosofia ha de conformar-se amb descobrir els elements que fan possible la comprensió, tradició, història, autoritat.... No posa normes a la comprensió.

18- PRETENSIONS DE VALIDESA DE LA PARLA -> Necessàries segons KO Apel i J.Habermas son necessàries aquestes per que no existeixin males comprensions. Formades per : veritat, veracitat, intel·ligibilitat i correcció moral, aquestes formen un conjunt de normes que s' han de seguir o que ha de complir un procés de comunicació.

19- ONTOLOGIA -> Saber filosòfic dins de la filosofia teòrica que compren el tractat de l' ésser. És la part de la filosofia que estudia l' èsser.


20- ESTÈTICA -> La filosofia de l' art o estètica es dins de la filosofia compresa com a pràctica i tracta la bellesa. Es dedica a l' estudi i anàlisis de l' art.

No hay comentarios: