miércoles, 11 de noviembre de 2009

Activitat 6

L'intel·lectualisme moral socràtic

"Sòc.-- La gent creu de la ciència que no té cap força, ni dirigeix ni comanda; ben lluny de considerar que té aquestes funcions, creu que àdhuc en l'home en qui existeix no és la ciència que comanda, sinó una altra cosa, adés la passió, adés el plaer, adés l'enuig, ara l'amor, sovint la temença, considerant la ciència, en resum, com un esclau, el qual fan anar d'una banda a l'altra totes les altres forces. ¿Et sembla a tu una cosa així, o bé et sembla que la ciència és quelcom de bell i capaç de comandar l'home, talment que aquell que coneix el bé i el mal no es deixa governar per res més i tot ho fa segons el que la ciència ordena, perquè la ciència és per a l'home la millor auxiliar de l'enteniment?"


1. Idees principals:

En aquest fragment posat en boca de Socràtes, se'ns dóna la visió del filòsof envers el poble. Segons el darrer, la ciència no és quelcom important ni que calgui saber, donat que molts cops donem importància a altres qüestions que per a Socràtes romanen per sota de la ciència. Per a aquest la ciència guia a l'home i aquell que la coneix no troba altre solució més lògica i intel·ligent que obrar segons ella.

2. Títol:

Obrar segons la ciència delata intel·ligència.

3. Comentari:

Per a Sòcrates la ciència seria aquell equivalent am el seny. Per conèixer la ciència, la raó, cal ser assenyat i buscar el bé i el coneixement. Un cop doncs coneixem la ciència, deixem que aquesta sigui la guia de les nostres accions " perquè la ciència és per a l'home la millor auxiliar del coneixement".Perquè conèixer la ciència implica saber distingir entre el bé i el mal, i per tant, segons el filòsof, qui coneix el bé no actuarà mai segons el mal, sent així doncs virtuós aquell que ha arribat a la ciència i es dedica "governar" per ella.

No hay comentarios: