1- individu: És qualsevol èsser complet que pertany a una espècie, sigui animal o vegetal, normalment s' utilitza aquest terme com a sinònim " d' "ésser humà".
2- individualisme posesiu: Segons aquesta teoria cada ésser humà és l' únic propietari de la seva persona i les seves capacitats i no deu res a la societat per elles.
3- sociavilitat natural: Segons aquesta teoria, l' ésser humà és un " animal polític" que necessita la societat i la cultura que aquesta li aporta per realitzar-se d' acord amb les capacitats pròpies.
4- contractualisme: Els defensors d' aquesta posició defensen que l' ésser humà no és sociable per naturalesa, sinò que la societat és una construcció artificial nascuda per fer possible una convivència precària.
5- pacte social (Rousseau): Rousseau diu que l' home és per naturalesa benèvol però que la societat corromp la seva ment amb l' egoisme i la propietat privada el que posa en perill la sana convivència entre les persones, per tant, per sortir d' aquesta situació caldria una societat justa basada en l' acord de tothom i orientada cap al bé comú.
6- voluntat general: El que generalment tothom dessitja.
7 - antropologia social: Aquesta ciència es dedica a l' estudi de la manera de viure dels diferents grups humans i l' evolució que han experimentat, també es preocupa, naturalment del comportament social de les diferents comunitats.
8- socialització primaria: Es la part més important del procés de socialització. Té l' objectiu d' introduïr el subjecte en la societat i es desenvolupa en el si de la família durant la primera etapa de la infantesa, en les societats modernes tant l' escola primària com la televisió exerceixen també una inportant funció en aquesta primera etapa.
9- cultura: La cultura és tot allò que ens envolta meny els éssers vius, que no formen part de la cultura. Podem distinguir dos tipus de cultures, la material i la mental. La material està formada per productes materials i artefactes i al mental, no tangible, consta de les creences socials, els valors i les normes.
10- subcultura: Dins de cada cultura es distingeixen les subcultures, formades per persones que no viuen la principal cultura a la que pertanyen de la mateixa manera, per diferències d' edat, econòmiques, de classe social, d' origen ètnic.
11- contracultura: És un moviment de rebel·lió contra la cultura hegemònica i presenta un projecte de cultura i societat alternatiu; grups contraculturals son les tribus urbanes, els grups d'àtac social i els grups socials alternatius.
12- civilització: Parlar de civilització és parlar del que és propi de la ciutat.
13- etnocentrisme: Analitza les cultures des del punt de vista de la pròpia cultura, que es converteix en la mesura per valorar als altres.
14- xenofòbia: Odi envers els estrangers, pot ser una actitud derivada d' un extrem etnocentrisme.
15- racisme: Creença en l' existència de races superiors i inferiors, creuen que els altres races no són iguals i que són menyspreables, aquesta es una actitud insostenible, ja que una societat sense diferències ètniques no es podria sostenir.
16- aporofòbia: Posisió més estesa derivada de l' etnocentrisme i es basa en el menyspreu i el rebuig envers el pobre.
17- relativisme cultural: Aquesta posició proposa analitzar les diverses cultures des dels seus propis valors i recomana la tolerància cap a les diferents expressions culturals, té grans limitacions ja que te risc de provocar racismes, separacions, actituds romàntiques i paràlisi cultural.
18- interculturalisme: Parteix del respecte a les altres cultures i propugna la trobada entre les diferents cultures en condicions d' igualtat basant-se en el reconeixement de la naturalesa pluralista de la nostra societat, en la comprensió de la complexitat de les relacions interculturals, en el diàleg entre les cultures i en la col·laboració en la recerca de respostes als problemes mundials.
CLOSED
Hace 14 años